"Dzień Pozytywnego Myślenia" - "Promyk" w BTD w Koszalinie
4 lutego w "Promyku" obchodziliśmy "Dzień Pozytywnego Myślenia" czyli święto, które przypomina, że w każdej sytuacji warto szukać jasnych i pozytywnych stron. W ramach tego święta Uczestnicy "Promyka" wybrali się do Bałtyckiego Teatru Dramatycznego w Koszalinie na spektakl pt. "Zatruta studnia".
Reżyser przedstawił nam fantastyczną opowieść o miłości, przyjaźni, dobroci oraz dążeniu do wyznaczonych celów. "Zatruta studnia" to wyśmienity przekaz dla społeczeństwa, podczas którego widzowie zostają zabrani do krainy pozytywnych wartości, gdzie ostatecznie dobro i tak zwycięża. Było zabawnie, z humorem i bardzo ciekawie. W ŚDS ,,Promyk" Dzień Pozytywnego Myślenia odbył się również 18 lutego. Tego dnia zajęcia grupowe i indywidualne odbyły się z Psychologiem - Panem Remigiuszem Paprockim. Uczestnicy podczas zajęć dowiedzieli się, jak pozytywne myślenie wpływa na nasze ogólne samopoczucie, samoocenę i to jak postrzegamy świat. Uświadomiono również, że pozytywne myślenie to świadome koncentrowanie się i umiejętność dostrzegania pozytywnych aspektów, potencjału oraz zasobów wszystkiego co nas otacza - ludzi, zdarzeń, czy sytuacji. Polega na podkreślaniu mocnych stron oraz walorów swoich, jak i innego człowieka. Pozytywne myślenie powoduje, że stajemy się zdrowsi, bardziej energiczni i mniej zestresowani. Mamy nadzieję, że po tej lekcji pozytywnych emocji, dobre nastroje i entuzjastyczne spojrzenie na przyszłość zostaną z nami na dłużej.
Międzynarodowy Dzień Pizzy
11 lutego obchodziliśmy "Międzynarodowy Dzień Pizzy". Święto uwielbianego dania, które przekroczyło włoskie granice, by podbić serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Pizza - znany wszystkim symbol włoskiej kuchni, stała się globalnym fenomenem kulinarnym, celebrującym zarówno prostotę jak i kreatywność. W tym wyjątkowym dniu wybraliśmy się do pizzerii "OS-OLI", aby przyjrzeć się pracy, historii, tradycjom oraz ciekawostkom związanym z tą wyjątkową potrawą. Poznaliśmy tajniki wyrabiania ciasta na pizzę, wyjątkowe oryginalne produkty oraz dzieje pizzy. W ramach obchodów święta pizzy mieliśmy możliwość spróbować jej wersji klasycznej, luksusowej i najbardziej oryginalnej. Jednak nie poprzestaliśmy jedynie na degustacji, dlatego też 18 lutego Uczestnicy pod okiem Pana Rolanda Walkowiak - opiekuna pracowni kulinarnej przygotowali autorską pizzę "Promykową". Była równie pyszna i oryginalna, jak ta z pizzerii. To był bardzo smaczny dzień. "Międzynarodowy Dzień Pizzy" z pewnością zostanie w "Promyku" dobrze zapamiętany. To czas gdy każdy mógł spróbować pysznego jedzenia, ale także świetna forma integracji, współpracy i rozwijania umiejętności kulinarnych naszych Uczestników.
Dzień Zakochanych czyli Walentynki w ŚDS "Promyk"
14 lutego czyli "Dzień św. Walentego" stał się świętem zakochanych. Realizując Plan Pracy na Rok Terapeutyczny tego dnia Walentynki spędziliśmy pod hasłem: "Nasze zdrowie w naszych rękach - edukacja zdrowotna i profilaktyka, to nas dotyczy, to nas spotyka". Na treningu umiejętności komunikacyjnych rozmawialiśmy o uczuciach i emocjach, skupiliśmy się głównie na pozytywnych emocjach: szacunku, szczęściu i miłości. Ćwiczyliśmy umysł i pamięć, rozwiązując rebusy i zagadki podczas treningu funkcji poznawczych. Wielką radość sprawiły Uczestnikom losy ukryte w czerwonych balonach. Aby móc odczytać swoją miłosną wróżbę trzeba było przebić odpowiedni balonik. Tego dnia w ośrodku odbyła się również oczekiwana przez wszystkich zabawa taneczna. W ramach choreoterapii Uczestnicy bawili się przy znanych i lubianych piosenkach miłosnych. Grupa podopiecznych, którzy w tym tygodniu pracowali w pracowni kulinarnej zadbała o to, by Walentynki były pyszne i słodkie. Zorganizowali dla wszystkich poczęstunek walentynkowy w formie serniczków na zimno z galaretką oraz pysznego jabłecznika. Nie zabrakło również słodkich upominków, podarowanych przez Panią Kierownik. To był wesoły, taneczny, smaczny i uroczysty dzień w "Promyku".
Tłusty czwartek pod hasłem "Nasze zdrowie w naszych rękach"
Tłusty czwartek to dzień, w którym wszyscy delektują się znanymi i lubianymi od lat słodkimi przekąskami : faworki, pączki i słodkie delicje goszczą na polskich stołach. Dlatego też i my w "Promyku" podtrzymaliśmy tradycję i w ramach planu zdrowego odżywiania w tym roku nie smażyliśmy, a piekliśmy faworki. To troszkę odchudzona wersja, ale też w ramach wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych standardowe pączki oblane lukrem zastąpiliśmy zdrowszą wersją, były to serowe minipączusie posypane cukrem cynamonowym. Zajadaliśmy się tymi smakołykami zachowując zasadę "wszystko z umiarem". Tego dnia Uczestnicy wzięli również udział w prelekcji multimedialnej z udziałem dietetyka. Poznaliśmy też sposoby na spalenie kalorii, dlatego też w dalszej części dnia bawiliśmy się podczas terapii ruchowej.
Celebrujemy urodziny Uczestników
W lutym w naszym Ośrodku odbyły się kolejne jubileusze urodzin. Na zajęciach kulturalno-oświatowych świętowaliśmy urodziny pana Sławomira, pana Kazimierza oraz pani Beaty. Z tej okazji Uczestnicy podarowali solenizantom kartki urodzinowe oraz własnoręcznie wykonany upominek. Tego dnia urodziny świętowaliśmy przy słodkim poczęstunku przygotowanym przez solenizantów.